2. 2. 2024
Autor: Hana Tobiášová
zdroj: Recepty 24/7
Pokrm, který ocení všichni milovníci kuřecího masa a klasické domácí kuchyně. Kuřecí pečeně s bramborovou kaší je jednoduchý, chutný a sýtý pokrm, který přináší dokonalou kombinaci kontrovaného rozpečeného masa a hebké bramborové kaše. S tímto receptem si snadno připravíte lahodné jídlo pro rodinnou večeři nebo oslavu s přáteli.
Suroviny
- 4 kusy kuřecích prsních řízků
- 500 g brambor
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 250 ml mléka
- 30 g másla
- sůl
- pepř
- olivový olej
- čerstvé bylinky na dochucení (např. petrželka, tymián)
Postup
- Nejprve si připravíme kuřecí pečeně. Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Kuřecí řízky opláchneme, osušíme a pokapeme olivovým olejem, pak osolíme a opepříme z obou stran.
- Na pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje a osmahneme řízky z obou stran, dokud nezezlátnou.
- Pokud máme větší množství řízků, můžeme je přesunout do pekáčku a dát do trouby. Jinak můžeme použít stejnou pánev jako na smažení pro pečení v troubě.
- Pečeme v troubě přibližně 20 minut, dokud nejsou řízky zcela propečené a uvnitř již nečervené.
- Mezitím si připravíme bramborovou kaši.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme ve slané vodě do měkka.
- Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a stroužky česneku a za stálého míchání orestujeme dozlatova.
- Přidáme uvařené brambory a rozmačkáme je vidličkou nebo pomůžeme nějakým mixérem.
- Postupně přiléváme mléko, přitom stále mícháme, až dostaneme požadovanou konzistenci bramborové kaše.
- Ochutíme solí a pepřem a přidáme čerstvé bylinky.
Kuřecí pečeně s bramborovou kaší je hotová! Podávejte teplé a dobrou chuť!