16. 11. 2023
Autor: Hana Tobiášová
zdroj: Recepty 24/7
Kuřecí acarajé je lahodný brazilský pokrm plný exotických chutí a výrazných koření. Tento recept kombinuje nadýchaný acarajé plněný šťavnatým kuřecím masem, čerstvými zeleninovými doplňky a pikantními omáčkami. Užijte si tento tradiční pokrm z Brazílie, který vám přinese okamžitou explozi lahodných a vyvážených chutí.
Suroviny
- 400 g kuřecího masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky pálivé papriky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého koriandru
- 2 lžíce drceného arašídového másla
- 2 lžíce strouhaného kokosu
- 1 cibule nakrájená na plátky
- 2 rajčata nakrájená na plátky
- quelites (tradiční brazílská zelenina) nebo špenát
- hladká mouka na těsto
- soľ a pepř podle chuti
Postup
- Načepýřené kuřecí maso očistěte a nakrájejte na menší kousky.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
- V hrnci zahřejte olivový olej a na něm osmahněte cibuli a česnek.
- Přidejte kuřecí maso a smažte ho, dokud nebude zlatě hnědé.
- Přidejte pálivou papriku, kmín, skořici, koriandr a smažte je spolu s masem asi minutu.
- Přidejte arašídové máslo a promíchejte, dokud nebude rovnoměrně rozpuštěné.
- Přidejte strouhaný kokos, nakrájenou cibuli, rajčata a quelites nebo špenát.
- Osolte a opepřete podle chuti.
- Nechejte směs mírně vychladnout.
- V míse smíchejte hladkou mouku s vodou, přidávejte vodu postupně, dokud nezískáte tuhé těsto.
- Těsto rozdělte na menší kuličky a vyplácněte je na tenké placky.
- Na každou placku dejte lžíci směsi s kuřecím masem do středu a zavřete ji do podoby taštičky.
- Poté smažte acarajé na rozehřátém oleji, dokud nebudou zlatě hnědé a křupavé.
- Nechejte je okapat na papírovém kuchyňském utěrku.
- Pochovejte acarajé teplé a podávejte jako hlavní jídlo nebo předkrm.