16. 10. 2024
Autor: Eliška Krejčová
Kuře v červeném víně Coq au Vin
zdroj: Recepty 24/7

Objavte klasiku francouzské kuchyně s‌ naším receptem⁢ na ⁢Coq au Vin – kuře vařené v červeném víně. Tento tradiční pokrm kombinuje⁢ bohaté arómy vina s měkkým kuřetem, slaninou, cibulkami a‍ houbami, což ⁣vytváří nezapomenutelný chuťový zážitek. Ideální volba pro⁤ víkendovou večeři nebo speciální⁤ příležitosti. Užijte si autentickou francouzskou večeři ve svém‌ domově s naším snadno sledovatelným postupem.

Suroviny

  • 1 celé kuře,⁤ nakrájené na porce
  • 150 gramů pancetty nebo ‌anglické slaniny, nakrájené ​na ‍kostičky
  • 250 gramů ⁣čerstvých​ šampiňonů, nakrájených na čtvrtiny
  • 20 malých⁣ středně ⁢cibulí ‌šalotek, oloupaných
  • 3 stroužky česneku,‍ nasekané
  • 750 ml červeného vína (např. ⁢Burgundsko)
  • 2 lžíce‌ rajčatového protlaku
  • 1 lžíce mouky
  • 2 lžíce másla
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1‌ bobkový ⁣list
  • Několik snítek ‍tymiánu
  • Petržel pro ozdobu

Postup

  1. V hluboké‍ pánvi na‍ středním ohni rozpusťte 1 lžíci másla ‍a přidejte pancettu. Smažte dozlatova a poté pancettu‍ vyjměte a‍ odložte.
  2. Do stejné pánve⁣ přidejte ​kuřecí kousky,⁣ osolte a opepřete je. Opečte‍ je⁢ ze ‍všech stran dozlatova,⁢ pak je vyjměte a⁤ dejte stranou.
  3. V⁣ téže pánvi přidejte zbylé máslo a cibule šalotku. Smažte asi 5 minut,​ dokud ⁣nezměknou, ‍ale nepřipálí se. Přidejte⁢ česnek a‌ smažte další 2 minuty.
  4. Pospite moukou‌ a vařte, kým se nezbavíte ‌syrového vzhledu mouky. Poté vmíchejte rajčatový protlak.
  5. Vraťte ​kuře a ⁣pancettu‌ do pánve, přilijte červené ⁤víno a⁢ přidejte bylinky (bobkový list a tymián).
  6. Přiveďte k ‍varu a pak teplotu ‍snižte,⁤ tak aby směs ‍jemně ​probublávala pod pokličkou po ‌dobu 45 minut až jednu hodinu.
  7. Mezitím na ‍jiné pánvi rychle⁢ opečte šampiňony na troše másla, dokud nejsou zlatavé, a pak je přidejte do ⁤pánve s kuřetem.
  8. Pokračujte⁢ v‍ vaření ještě⁤ aspoň ⁢10‌ minut. Kuře by mělo být​ měkké a omáčka ‍hustá a plná chuti.
  9. Před podáváním posypte petrželí a podávejte s bramborovou kaší nebo ⁢pečivem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *