2. 1. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na skvělé kuře satay s arašídovou omáčkou? Připravte si tento lahodný pokrm, plný chuťových kombinací! Kuřecí kousky, naložené v kořeněné marinádě, se grilují až do dokonalého zlatohnědého zbarvení. Největší pochoutka je však v omáčce – smetanová arašídová omáčka, která zdůrazňuje bohatou chuť masa. Tento recept je ideální pro grilovací party, ale také plně uspokojí chuťové buňky vaší rodiny nebo přátel. Vyzkoušejte kuře satay s arašídovou omáčkou a nechte se hýčkat doslova lahodným jídlem!
Suroviny
- 4 ks kuřecí prsa
- 200 ml kokosového mléka
- 4 lžíce hoisinové omáčky
- 4 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce medu
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 cm kousky čerstvého zázvoru
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 1 lžička kari pasty
- 100 g arašídového másla
- 1 lžíce oleje
- sůl a pepř podle chuti
- šťáva z 1 limetky
- mletý červený pepř (opcionálně)
- stroužek česneku (na ozdobu)
- sůl (na ozdobu)
Postup
- Na arašídovou omáčku smíchejte arašídové máslo, sójovou omáčku, med, limetkovou šťávu, kari pastu, česnek, zázvor, kokosové mléko a hoisinovou omáčku v mixéru. Dochutíme solí a pepřem podle chuti. Přeneste do hrnce a zahřát na mírném ohni, nechte vařit asi 5 minut, až se omáčka zahustí. Postupně přidejte vodu, pokud je příliš hustá. Omáčka by měla mít konzistenci, která se dá lehce lžící rozetřít.
- Připravte marinádu pro kuřecí prsa. Smíchejte sójovou omáčku, limetkovou šťávu, olej, česnek a sůl podle chuti. Kuřecí prsa nakrájejte na tenké plátky a nasypte do misky. Přidejte marinádu a dobře promíchejte. Nechte odležet nejméně 30 minut, ideálně v lednici.
- Zahřejte grilovací pánev nebo gril na střední teplotu. Pokud máte dřevěné špízy, namočte je do vody asi 10 minut. Následně napichujte marinované kuřecí plátky na špízy.
- Připravené kuřecí špízy grilujte z obou stran, dokud nejsou zlato-hnědé a pečené důkladně. To by mělo trvat asi 3-4 minuty na každé straně, podle tloušťky kuřecího masa.
- Servírujte kuře satay přelité arašídovou omáčkou. Můžete ještě ozdobit jemně nakrájeným česnekem, mletým červeným pepřem a posolit podle chuti. Podávejte s rýží nebo salátem. Dobrou chuť!