15. 2. 2025
Autor: Stanislav Urban
Kuře pečené se zeleninou
zdroj: Recepty 24/7

Objavte kouzlo jednoduchého, avšak nesmírně chutného receptu na kuře pečené se zeleninou. Tato klasika české kuchyně kombinuje šťavnaté maso s čerstvou zeleninou, která se pomalu peče do zlatova, čímž se uvolňují její přirozené sladké chutě. V našem receptu se dozvíte, jaké ingredience použít, optimální teplotu a dobu pečení, takže i začátečníci mohou snadno připravit dokonalé pečené kuře. Ideální volba pro víkendový oběd nebo hezký rodinný večer.

Suroviny

  • 1 celé kuře (přibližně 1,5 kg)
  • 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kousky
  • 300 g mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
  • 250 g cibule, oloupané a hrubě nakrájené
  • 200 g celeru, nakrájeného na kousky
  • 4 stroužky česneku, oloupané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200°C.
  2. V misce promíchejte olivový olej, tymián, sůl a pepř.
  3. Kuře omyjte pod tekoucí vodou a osušte papírovým ručníkem. Uvnitř i zvenku kuře potřete připravenou směsí oleje a koření.
  4. Do velké pekáčky rozložte připravenou zeleninu – brambory, mrkev, cibuli, celer a česnek. Kuře položte na zeleninu, prsa nahoru.
  5. Pečte v předehřáté troubě asi 1 hodinu a 30 minut, nebo dokud není kuře zlatavé a zelenina měkká. Průběžně kontrolujte a případně zeleninu promíchejte, aby se rovnoměrně upekla.
  6. Po dopečení nechte kuře chvilku odpočinout mimo troubu před podáváním.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *