3. 11. 2024
Autor: Eliška Krejčová
zdroj: Recepty 24/7
Objavte klasiku francouzské kuchyně s naším receptem na Coq au Vin – tradiční kuřecí pokrm pomalu dušený ve výběru aromatického vína. Tento bohatý a chutný recept je dokonalou volbou pro elegantní večeři nebo pohodový víkendový oběd. Díky podrobnému návodu, seznamu ingrediencí a tipům na přípravu získáte výsledky jako z francouzské bistro kuchyně. Připravte své chuťové buňky na nezapomenutelný gastronomický zážitek s kuřetem, které je perfektně uvařené, jemné a plné chutí meruňkového džemu, lahodných hříbků a aromatického vinného základu.
Suroviny
- 1 celé kuře, nakrájené na porce
- 200 g pancetty nebo slaniny, pokrájené na kostičky
- 500 ml červeného vína, ideálně Burgundského nebo Pinot Noir
- 200 g čerstvých šampiónů, pokrájených na plátky
- 10 malých stříbrných cibulek, oloupaných
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 mrkve, nakrájené na kolečka
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stonky celeru, nakrájené na kostičky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 750 ml kuřecího vývaru
- 2 lžíce pšeničné mouky
- Sůl a pepř podle chuti
- Několik snítek čerstvého tymiánu
- 2 bobkové listy
- Kousek másla
- Olivový olej
Postup
- V hluboké pánvi na středně vysokém ohni rozehřejte trochu oleje a restujte pancettu nebo slaninu, dokud není křupavá. Vyjměte a odložte stranou.
- Do stejné pánve přidejte kuřecí kousky (osolené a opepřené) a opečte je ze všech stran dozlatova. Také je vyjměte a odložte stranou.
- V případě potřeby přidejte trochu oleje a na středním ohni osmažte cibuli, mrkev a celer, dokud zelenina nezměkne. Poté přidejte česnek a orestujte dalších pár minut.
- Zasypejte zeleninu moukou a míchejte, dokud nevznikne jíška. Přilijte víno, zvyšte teplotu a nechte alkohol vyvařit.
- Vraťte do pánve kuře a pancettu, přidejte šampióny, stříbrné cibulky, tymián, bobkové listy a rajčatový protlak. Přilijte kuřecí vývar, tak aby byly všechny ingredience pokryté tekutinou.
- Nechejte pomalu dusit pod pokličkou na mírném ohni nebo ve vyhřáté troubě na 175°C asi 90 minut, dokud není kuře měkké.
- Před podáváním pokrm doladěte solí a pepřem a případně dozdobte čerstvými bylinkami. Podávejte s brambory, rýží nebo pečivem.