27. 9. 2024
Autor: Stanislav Urban
zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo tradiční české kuchyně s naším receptem na „Kuře na másle s bylinkami“. Tento recept zaručeně oslní vaše chuťové buňky kombinací jemného kuřete, voňavého másla a čerstvých bylinek. Ideální volba pro oběd nebo večeři, která je jednoduchá na přípravu a zároveň dostatečně elegantní na slavnostní příležitost. Užijte si šťavnaté kuřecí maso s perfektně křupavou kůrčičkou. Vyzkoušejte náš recept dnes a připravte si úžasný pokrm, který potěší celou rodinu!
Suroviny
- 1 celé kuře, očištěné a rozporcované
- 150 g másla, změklého
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekaného
- 2 lžíce čerstvého tymiánu, nasekaného
- 2 lžíce čerstvé petrželky, nasekané
- Šťáva z 1 citronu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- V míse smíchejte změklé máslo s nasekanými bylinkami, česnekem, citronovou šťávou, solí a pepřem.
- Kuře omyjte a osušte papírovými utěrkami.
- Roztáhněte kůži na kuřeti a pod ní rovnoměrně rozetřete připravenou bylinkovou máslovou směs.
- Zbytek směsi můžete vtřít na vnější stranu kuřete.
- Umístěte kuře do pekáčku a zakryjte alobalem.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu 1 hodiny a 30 minut, v polovině pečení kuře polévejte vytečenou šťávou. Posledních 30 minut pečení pečte bez alobalu, aby se kuře krásně zezlátnilo.
- Před podáváním nechte kuře chvíli odpočinout.