24. 10. 2024
Autor: Stanislav Urban
zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo bahijské kuchyně s naším receptem na „Kuře na bahijský způsob“! Tento lahodný recept přináší exotické chutě Brazílie přímo do vaší kuchyně. Učíme vás, jak snadno připravit šťavnaté kuře marinované v aromatizovaných kořeních s důrazem na svěží limetku a pikantní papriky. Perfektní jídlo pro každou příležitost – buďto jako ohromující hlavní chod pro rodinnou večeři nebo jako vzrušující součást tematické párty. Nechte se inspirovat naším receptem a přeneste si kousek Brazílie na talíř!
Suroviny
- 1 celé kuře (přibližně 1,5 kg)
- 4 stroužky česneku, utřené
- 1 čajová lžička soli
- 1/2 čajové lžičky papriky
- 1/4 čajové lžičky černého pepře
- 1 limeta, šťáva
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená
- 1 červená paprika, nakrájená
- 1 zelená paprika, nakrájená
- 2 rajčata, nakrájená
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/4 kávové lžičky čili prášku (volitelné)
- 2 šálky kuřecího vývaru
- 1/4 šálku kokosového mléka
- 1 lžíce nasekaného koriandru
Postup
- Kuře opláchněte a osušte. V misce smíchejte česnek, sůl, papriku, černý pepř a limetovou šťávu. Touto směsí kuře důkladně potřete zvenku i zevnitř. Nechte marinovat alespoň 30 minut.
- V hluboké pánvi nebo hrnci zahřejte olivový olej a osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte papriky, rajčata, kmín, kurkumu a čili prášek, pokud používáte, a restujte, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte kuře a zprudka ho z každé strany osmahněte, aby se zatáhla kůže. Poté přilijte kuřecí vývar a přiveďte k varu.
- Ztlumte plamen, přiklopte a vařte asi 45 minut, dokud není kuře měkké. Během vaření kuře podlévejte vývarem, pokud je potřeba.
- Přidejte kokosové mléko a vařte odkryté dalších 10 minut, dokud omáčka neprokoukne a zhoustne.
- Před podáváním posypte koriandrem a podávejte s rýží nebo pečivem.