Kuře au vin je tradiční francouzské jídlo, které se připravuje s kuřecím masem vařeným v červeném víně. Tento recept nabízí skvělou kombinaci chuti z kvalitního masa, zeleniny a aromatických bylinek. Více se dozvíte o přípravě tohoto lahodného jídla a jakými ingrediencemi byste měli disponovat. Suroviny:
– 4 ks kuřecích stehenních nebo prsou
– 200 g slaniny
– 200 g cibule
– 200 g mrkve
– 200 g žampionů
– 2 lžíce hladké mouky
– 2 lžíce másla
– 1 láhev červeného vína
– 2 hrnky kuřecího vývaru
– 4 stroužky česneku
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1 lžička sušeného rozmarýnu
– sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Kuřecí stehna nebo prsa osolte a opepřete.
2. Na pánev rozehřejte máslo a na něm opečte kuřecí maso ze všech stran do zlatova. Poté ho odložte stranou.
3. Do stejné pánve přidejte nakrájenou slaninu a osmažte ji, dokud nedosáhne křupavosti. Poté ji vyjměte z pánve a odložte stranou.
4. Na výpečku ze slaniny osmažte na drobno nakrájenou cibuli do sklovita.
5. Přidejte nakrájenou mrkev a žampiony a společně je orestujte do měkka.
6. Přisypte mouku a za stálého míchání ji nechte lehce zezlátnout.
7. Postupně přilijte červené víno a kuřecí vývar za stálého míchání, aby se předešlo tvorbě hrudek.
8. Vložte do omáčky opečené kuřecí maso a zpět vrátte opečenou slaninu.
9. Přidejte prolisovaný česnek, tymián a rozmarýn. Dochutíme solí a pepřem.
10. Přikryjeme pokličkou a necháme vařit na mírném ohni zhruba 45 minut, dokud není kuřecí maso měkké a omáčka zhoustne.
11. Během vaření občas promíchávejte, aby se kuřecí maso i omáčka dobře propekly v chuti.
12. Podávejte s rýží nebo pečivem a ozdobte čerstvým bylinkovým okvětním lístkem.