12. 2. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Kulajda z českého království – jednoduchý a lahodný recept na tradiční českou polévku. Naučte se, jak vařit tuto klasickou specialitu s houbami, bramborami a kyselou smetanou. Skvělá volba pro chladné zimní večery nebo jako teplý oběd. Sledujte tento recept a připravte si skvělou kulajdu přímo z českého království.
Suroviny
- 500 g brambor
- 1 cibule
- 200 g hub (např. sušené houby)
- 2 vejce
- 300 ml zakysané smetany
- pažitka
- sůl, pepř
Postup
- Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- Cibuli nakrájejte na jemno a na pánvi orestujte na oleji.
- Do hrnce přidejte nakrájené brambory a zalijte vodou tak, aby byly brambory překryté. Vařte do měkka.
- Mezitím nasypte sušené houby do misky a zalijte vroucí vodou. Nechte houby nabobtnat.
- Vařené brambory slijte a šťávu si dejte stranou. Brambory rozmačkejte vidličkou.
- Orestovanou cibuli přidejte do hrnce k rozmačkaným bramborám.
- Přidejte odsáté houby spolu se šťávou z nich. Dobře promíchejte.
- Do hrnce přidejte zakysanou smetanu a nechte všechno krátce provařit.
- Vmíchejte naklíčená vejce a promíchejte, aby se rozprostřela po povrchu polévky.
- Přidejte nasekanou pažitku a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Podávejte teplou kulajdu s křupavým chlebem.