4. 1. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Pokud hledáte recept na vynikající českou kulajdu se smetanou a houbami, jste na správném místě! Tato tradicionální polévka je plná bohatých chutí a všemocným spojením hub s krémovou základnou. Připravte si něco skutečně lahodného a uvařte si kulajdu smetanovou s houbami ještě dnes!
Suroviny
- 500 g brambor
- 200 g hub (např. žampióny)
- 1 cibule
- 2 vejce
- 200 ml smetany ke šlehání
- 500 ml vývaru (kuřího nebo zeleninového)
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce octa
- 50 g másla
- 1 lžička cukru
- 1 lžička majoránky
- sůl, pepř dle chuti
Postup
- Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
- Houby očistíme a nakrájíme na plátky.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.
- V hrnci rozpustíme máslo a osmahneme cibuli, přidáme houby a restujeme do měkka.
- Přidáme brambory a zalijeme vývarem. Přidáme majoránku a vaříme asi 15 minut.
- Ve sýrovém hrnci smícháme smetanu se šlehačem a mouku. Přidáme ocet, cukr a vaříme na mírném ohni do zhoustnutí.
- Do směsi ve sýrovém hrnci vmícháme rozšlehaná vejce a dochutíme solí a pepřem.
- Přidáme směs ze sýrového hrnce do hrnce s bramborovou a houbovou polévkou. Promícháme a přivedeme k varu.
- Polévku necháme provařit alespoň 5 minut a pak podáváme.