4. 1. 2024
Autor: Dana Novotná
Kulajda smetanová s houbami
zdroj: Recepty 24/7

Pokud hledáte recept na vynikající českou kulajdu se smetanou a houbami, jste na‌ správném místě! Tato tradicionální ‌polévka je plná bohatých chutí a všemocným spojením hub s krémovou⁣ základnou. Připravte si něco skutečně lahodného a uvařte si kulajdu smetanovou s houbami ještě dnes! ⁢

Suroviny

  • 500 g ‌brambor
  • 200⁢ g hub (např. žampióny)
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 500 ​ml vývaru ​(kuřího nebo zeleninového)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce octa
  • 50 g másla
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička majoránky
  • sůl, pepř dle chuti

Postup

  1. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Houby očistíme a ‌nakrájíme na plátky.
  3. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.
  4. V hrnci‍ rozpustíme máslo a osmahneme cibuli, přidáme houby a ⁤restujeme do měkka.
  5. Přidáme ​brambory a zalijeme vývarem. Přidáme majoránku a vaříme asi⁤ 15 minut.
  6. Ve sýrovém ⁢hrnci smícháme smetanu se šlehačem a mouku. Přidáme ocet, cukr a vaříme na mírném ohni do zhoustnutí.
  7. Do směsi ⁣ve sýrovém hrnci vmícháme rozšlehaná vejce a dochutíme solí a pepřem.
  8. Přidáme směs ze sýrového hrnce do hrnce s bramborovou ⁢a houbovou ⁢polévkou. Promícháme a přivedeme k ‍varu.
  9. Polévku necháme provařit alespoň 5 minut ​a pak podáváme.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *