27. 1. 2024
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Recept na výbornou kulajdu se žampiony, tradiční české polévky, která vás zahřeje v chladných dnech. Kulajda je vyrobená z bramborového vývaru s houbami, kysanou smetanou, koprem a vejcem. Tato verze přidává do polévky také žampiony, které jí dodávají příjemnou chuť a strukturu. Vyzkoušejte tento lahodný recept a překvapte svou rodinu a přátele výtečnou tradiční českou specialitou!
Suroviny
- 1 lžíce máslo
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 200 g lišek
- 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
- 1 vejce
- 2 lžíce hladká mouka
- 800 ml hovězí vývar
- 200 ml smetana ke šlehání
- 2 lžičky octa
- sůl, pepř
Postup
- Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme jemně nakrájenou cibuli a smažíme do měkka.
- Přidáme nakrájené houby a osmahneme je.
- Do hrnce dáme brambory a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a vaříme, dokud brambory nezměknou.
- Ve vroucím vývaru rozšleháme vejce s hladkou moukou a smetanou. Pomalu přiléváme do hrnce sebrambory za stálého míchání.
- Přivedeme k varu, přidáme ocet a dochutíme solí a pepřem.
- Podáváme s čerstvou pažitkou a chlebem.