27. 1. 2024
Autor: Tomáš Zelený
Kulajda se žampiony
zdroj: Recepty 24/7

Recept na výbornou kulajdu se žampiony, tradiční české polévky, která vás zahřeje v chladných dnech. Kulajda je vyrobená z bramborového vývaru s houbami, kysanou smetanou, koprem a vejcem. Tato verze přidává do polévky také žampiony, které jí dodávají příjemnou chuť a strukturu. Vyzkoušejte tento lahodný recept a překvapte svou rodinu a přátele výtečnou tradiční českou specialitou!

Suroviny

  • 1 lžíce máslo
  • 1 cibule, jemně nakrájená
  • 200 g lišek
  • 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce hladká mouka
  • 800 ml hovězí vývar
  • 200 ml smetana ke šlehání
  • 2 lžičky octa
  • sůl, pepř

Postup

  1. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme jemně nakrájenou cibuli a smažíme do měkka.
  2. Přidáme nakrájené houby a osmahneme je.
  3. Do hrnce dáme brambory a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a vaříme, dokud brambory nezměknou.
  4. Ve vroucím vývaru rozšleháme vejce s hladkou moukou a smetanou. Pomalu přiléváme do hrnce sebrambory za stálého míchání.
  5. Přivedeme k varu, přidáme ocet a dochutíme solí a pepřem.
  6. Podáváme s čerstvou pažitkou a chlebem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *