12. 6. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodný recept na tradiční českou kulajdu s krémovou smetanou a vejci. Tento krémový a sýrový polévka je perfektním jídlem pro chladné dny. Sledujte náš jednoduchý recept a připravte si chutnou kulajdu doma!
Suroviny
- 1 velká cibule
- 400g brambor
- 1 lžíce máslo
- 1 lžíce hladká mouka
- 1 litr zeleninový vývar
- 200ml smetana ke šlehání
- 2 vejce
- kopr a petržel na dochucení
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na pánvi osmahneme nakrájenou cibuli s máslem dozlatova.
- Přidáme na kostičky nakrájené brambory a necháme chvíli restovat.
- Přisypeme mouku a za stálého míchání zalijeme zeleninovým vývarem.
- Vše vaříme do měkka a přidáme smetanu.
- Na mírném ohni povaříme 10 minut a dochutíme solí, pepřem a nasekaným koprem a petrželí.
- V menší pánvi uvaříme vejce na měkko.
- Polévku podáváme s vejcem nakrájeným na čtvrtiny. Dobrou chuť!