14. 6. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodnou českou klasiku – Kulajdu s vejci a kmínem. Tento teplý a sýrový krémový polévka je plná bohatých chutí kmínu a vejce. Skvělá volba pro chladné dny nebo jednoduché večeře. S naším receptem bude vaše kulajda vždy dokonalá!
Suroviny
- 4 velké brambory
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 1 lžička kmínu
- 600 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 žloutky
- 1 lžíce octa
- sůl, pepř
- kopr na ozdobení
Postup
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, cibuli nakrájejte na drobno.
- Na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm kmín. Přidejte cibuli a restujte do sklovata.
- Přidejte nakrájené brambory a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.
- V misce smíchejte smetanu, žloutky a ocet. Postupně přidejte trochu horkého vývaru z polévky a zamíchejte, abyste zabránili sražení smetany.
- Tuto směs přilijte do polévky a nechte vařit asi 5 minut. Osolte a opepřete podle chuti.
- Smažte ve volském oku vejce a přidejte je na vrch polévky. Posypte nasekaným koprem a můžete podávat.