21. 5. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Vychutnejte si tradiční českou kulajdu s křupavými slaninovými chipsy. Tato lahodná polévka s houbami a bramborem je okořeněna smetanou a majoránkou. Skvělá kombinace chuťových vjemů, které jistě potěší vaše chuťové buňky. Sledujte náš recept a připravte si tuto lahůdku doma!
Suroviny
- 500g brambor
- 1 cibule
- 1 litr zeleninového vývaru
- 200ml smetany ke šlehání
- 2 vejce
- 200g slaniny
- olej na smažení
- kopr a petržel na ozdobu
- sůl, pepř
Postup
- Oloupejte a nakrájejte brambory a cibuli na menší kousky.
- Na pánvi osmažte na kostičky pokrájenou slaninu do křupava.
- V hrnci nechte zeleninu provařit vývaru, dokud není měkká.
- Přidejte osmaženou slaninu.
- Do zeleninového vývaru s bramborami a slaninou vmíchejte smetanu a osolte a opepřete podle chuti.
- Zmaklé brambory a cibuli rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou směs.
- V míse rozšlehejte vejce a pomalu vmíchejte do polévky, aby se nerozvařila.
- Po zahřátí ještě chvíli provařte a dochuťte podle chuti.
- Po dokončení polévku podávejte posypanou křupavými slaninovými chipsy a ozdobenou nasekaným koprem a petrželí.