30. 10. 2023
Autor: Dana Novotná
Kulajda s kořenovým zeleninovým pyré
zdroj: Recepty 24/7

Kulajda s ⁣kořenovým zeleninovým pyré je tradiční český recept plný chutí a vůní. Tato slavnostní polévka kombinuje svěží houby, brambory, ⁢kysané zelí a kopr, ⁢které jsou zjemněny‍ krémovou ⁤konzistencí kořenového ⁣zeleninového pýru. Užijte si ⁤tento lahodný pokrm, který vás‍ nadchne‌ svou jedinečnou​ kombinací chutí a zaručeně potěší celou rodinu. S naším jednoduchým receptem si můžete připravit tuto tradiční kulajdu i ve své vlastní kuchyni.

Suroviny

  • 400 g brambor
  • 200‌ g petržele
  • 200 g celeru
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 4 kyselé okurky
  • 2 vejce
  • 1 citron (šťáva)
  • kmín, majoránka, sůl, pepř

Postup

  1. Oloupejte brambory, ‍petržel a celer a nakrájejte na menší kousky.
  2. Cibuli nasekejte na​ drobné kostičky.
  3. Na pánvi rozehřejte⁢ máslo ⁣a osmahněte ⁤na něm cibuli.
  4. Přidejte ⁤nakrájené kořenové zeleniny a osmahněte je společně s‍ cibulí.
  5. Zalijte zeleninovým⁣ vývarem a nechte vařit, dokud se ‌zelenina nerozměkčí.
  6. Mezitím si připravte kyselé okurky. Nastrouhejte je na jemno.
  7. Přidejte ⁢okurky do hrnce se zeleninou a nechte vařit ještě 5 minut.
  8. Vejce uvařte natvrdo, oloupejte‍ a nakrájejte na menší kousky.
  9. Smetanu ‌lehce osolte a vyšlehejte do tuha.
  10. Do hrnce se ⁢zeleninou vmíchejte smetanu, citronovou šťávu a nakrájená vejce.
  11. Přidejte kmín, majoránku, sůl a pepř podle chuti.
  12. Hrnec s kulajdou vařte​ ještě 5 minut, aby se všechny chutě ‌propojily.
  13. Servírujte horké s ⁤kořenovým⁣ zeleninovým pyré.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *