9. 11. 2023
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Kulajda s kořením: Chuťová exploze v každém soustu. Tento tradiční český recept na kulajdu je obohacen o lahodné koření, které dodává jídlu jedinečnou a pikantní chuť. Základem této bohaté polévky jsou brambory, houby a kysané zelí, které se spolu s vařenou vejce a zakysanou smetanou kombinují do dokonalého harmonického jídla. Osvěžte své chuťové pohárky a vyzkoušejte tuto výjimečnou kulajdu s kořením.
Suroviny:
- 500g brambor
- 1 cibule
- 100g uzeného masa
- 2 vajíčka
- 4 lžíce octa
- 4 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého pepře
- 200ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce hladké mouky
- 100g másla
- petržel na ozdobu
Postup:
- Brambory a cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Uzené maso nakrájejte na menší kousky.
- V hrnci s osolenou vodou vařte brambory, cibuli a uzené maso do měkka.
- V malé míse smíchejte ocet, cukr, sůl, kmín a pepř.
- V jiné míse smíchejte smetanu a hladkou mouku dohladka.
- Do vařícího hrnce s bramborovou směsí postupně přimíchejte ocet se směsí a potom směs se smetanou.
- Vše důkladně promíchejte a vařte dalších 10 minut, dokud se polévka neztuhne.
- Na pánvi rozehřejte máslo, naklépněte do něj vajíčka a udělejte omeletu.
- Omeletu nakrájejte na nudličky.
- Hotovou polévku podávejte s nasekanými petrželovými lístky a omeletovými nudličkami.