28. 4. 2024
Autor: Dana Novotná

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte náš recept na tradiční českou kyselou polévku Kulajdu s šťavnatými houbami a vejci. Tato lahodná a sýtá polévka je skvělým způsobem, jak si pochutnat na sezónních ingrediencích. S naším jednoduchým receptem a krok za krokem, si připravíte lahodnou polévku, která potěší vaše chuťové buňky. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte tento tradiční český pokrm doma!
Suroviny:
- 500 g hub (ideálně žampiony nebo suchohrátka)
- 1 cibule
- 2 brambory
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce octa
- 2 lžíce křenu
- 500 ml hovězího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 4 vejce
- petržel na ozdobení
- sůl, pepř
Postup:
- Na másle zpěníme na drobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme nakrájené houby a osmahneme je.
- Přidáme na kostičky nakrájené brambory a zalijeme vývarem.
- Pod pokličkou povaříme do měkka.
- Přidáme hladkou mouku na zaprášení a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Přilijeme smetanu, přidáme ocet, křen, sůl a pepř.
- Vejce uvaříme natvrdo a nakrájíme na čtvrtky.
- Kulajdu podáváme s vejci a petrželí posypanou na talířích.