23. 6. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte tento tradiční český recept na kulajdu s houbami a šlehačkou. Lahodná polévka s houbami, kterou zjemní krémová šlehačka, je oblíbená po celém Česku. Naučte se připravit tento lahodný pokrm doma a užijte si lahodnou chuť.
Suroviny
- 1 litr zeleninového vývaru
- 300 g brambor
- 200 g hub (ideálně žampiónů nebo sušených hub)
- 1 cibule
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 vejce
- petržel na ozdobu
- sůl, pepř, ocet
Postup
- Nejprve si oloupejte a nakrájejte brambory na menší kousky.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte na pánvi.
- Přidejte nakrájené houby a restujte je dozlatova.
- Přidejte brambory a zalijte zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu a vařte, dokud brambory nezměknou.
- V misce smíchejte smetanu s hladkou moukou dohladka a vmíchejte do polévky. Vařte ještě pár minut.
- Vejce rozšlehejte vidličkou a poté za stálého míchání přilijte do polévky, aby vznikly nudličky.
- Ochutnejte solí, pepřem a případně trochou octa. Podávejte posypané nasekanou petrželí.