11. 6. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte recept na tradiční českou polévku kulajda s bramborovými šiškami a křupavou slaninou. Tato lahodná kombinace chutí vás rozhodně nadchne! Připravte si ji snadno doma a dopřejte si lahodnou a sýtou večeři. Sledujte náš recept a buďte šéfkuchařem ve své vlastní kuchyni.
Suroviny
- 500 g brambor
- 1 cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 80 g sádla
- 100 g slaniny
- 2 vejce
- kopr
- sůl
- pepř
Postup
- Oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kousky.
- Na pánvi rozpusťte sádlo a osmahněte na něm na kostičky nakrájenou cibuli.
- Přidejte nakrájené brambory a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte do měkka.
- Přidejte smetanu, osolte, opepřete a nechte lehce provařit.
- V hrnci přiveďte k varu vodu a špetku soli. V této době si připravte bramborové šišky.
- Šišky vařte ve vroucí vodě asi 5 minut. Poté je vyjměte a nechte okapat.
- V pánvi osmahněte na kousky řezanou slaninu do křupava.
- V hrnci s vroucí vodou rozklepněte vejce a vařte do sklovata.
- Hotovou kulajdu podávejte s bramborovými šiškami, křupavou slaninou, vejcem a nasekaným koprem.