24. 1. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Kubba hlebounková je tradiční jídlo z Blízkého východu, které těší chuťové buňky i oči. Tato lahodná směs mletého masa, bulguru a koření je tvarem připomínajícím knedlík a je obalena v tenkém vrstvě těsta. S křupavou vnější částí a lahodně vyváženou náplní je Kubba hlebounková perfektním předkrmem nebo hlavním jídlem. Následujte tento snadný recept a vydejte se na kulturní gastronomickou cestu s Kubbou hlebounkovou.
Suroviny
- 500 g mletého hovězího nebo skopového masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 250 g bulguru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mleté kurkumy
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce oleje
- Voda
Postup
- Oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je na jemno.
- V hluboké misce smíchejte mleté maso, nakrájenou cibuli, česnek, bulgur, kmín, koriandr, kurkumu, sůl a pepř.
- Lžící míchejte směs tak dlouho, dokud se všechny suroviny nedůkladně nespojí.
- Pokud je směs příliš suchá, přidejte postupně trochu vody, ale pouze tolik, aby vznikla tvarovatelná hmota.
- Vezměte si do rukou trochu této směsi a vytvarujte z ní malé oválné kuličky o průměru 3-4 cm.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej a opečte kuličky z obou stran, dokud nezískají zlatavou barvu.
- Přidejte trochu vody do pánve, zakryjte ji poklicí a nechte kubbu vařit na mírném plameni asi 20-30 minut, nebo dokud nejsou uvnitř uvařené.
- Podávejte kubbu hlebounkovou teplou jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k různým omáčkám nebo salátům.