2. 8. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na křupavý chléb s kváskem? Naše verze tradičního chleba s použitím domácího kvásku vám zaručí, že se dostaví ta správná vůně a chuť, kterou si zamilujete. Náš podrobný recept vám krok za krokem vysvětlí, jak upéct tento úžasný chléb přímo z pohodlí vaší kuchyně.
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 250 g žitné mouky
- 10 g soli
- 10 g cukru
- 20 g čerstvého droždí
- 450 ml vlažné vody
Postup
- Ve velké míse smíchejte obě druhy mouky, sůl a cukr.
- Na střed přidejte droždí rozpuštěné ve vlažné vodě a promíchejte, dokud nedostanete hrudkovitou směs.
- Nechte vzniklou směs 10 minut odležet.
- Po 10 minutách začněte těsto hnětat, a to buď ručně nebo pomocí kuchyňského robotu, až dostanete elastické těsto.
- Přidejte mezi dvěma pečicími papíry a formujte do kulatého tvaru.
- Zavařte do hrnce nebo pekáče a nechte těsto v kvásku kynout přibližně 2 hodiny.
- Po vykynutí pečte chléb v předehřáté troubě na 220°C asi 40 minut, dokud není pevný a zlatavý.
- Hotový chléb nechte vychladnout a pak si vychutnejte křupavý pekařský chléb s kváskem!