10. 6. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte krkonošskou kulajdu se houbami, tradiční českou polévku s hřiby, bramborami a kousky uzeného masa. Tento lahodný recept z Krkonošských hor se stane oblíbenou teplou večeří pro celou rodinu. Podívejte se, jak snadno ji můžete připravit doma a užít si chutě hor.
Suroviny
- 500g brambor
- 200g hříbků
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce kmínu
- 500ml zeleninového vývaru
- 250ml smetany ke šlehání
- 4 vejce
- sůl, pepř, najstrož, kopr
Postup
- Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemno, cibuli a česnek nasekejte na drobno.
- Hříbky očistěte a nakrájejte na plátky.
- Na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibuli, přidejte česnek, kmín a brambory. Podlijte vývarem a vařte do měkka.
- Přidejte hříbky a nechte vařit dalších 10 minut. Ztlumte plamen a přidejte smetanu.
- V míse rozšlehejte vejce, přisypte mouku a šlehejte dohladka. Postupně za stálého míchání přilijte hrstku z polévky.
- Hotovou směs vmíchejte do polévky, nechte provařit a dochuťte solí, pepřem a najstrožem. Posypte nakrájeným koprem.