17. 11. 2024
Autor: Ivana Černá
Krkonošské kyselo s houbami
zdroj: Recepty 24/7

Objevte autentický recept na tradiční Krkonošské kyselo s houbami, oblíbenou českou polévku, která osloví každého milovníka pikantních a zároveň jemných chutí. Tento detailní návod krok za krokem vás provede celým procesem přípravy od výběru správných surovin až po dokonalé dochucení. Krkonošské kyselo je ideální jídlo pro chladné dny a zaručeně zahřeje nejen tělo, ale i duši. Poznejte kombinaci kyselé chuť kvásku, jemných lesních hub a voňavého kmínu, která dělá z této polévky nezapomenutelný kulinářský zážitek. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a přeneste kus Krkonoš přímo na váš stůl!

Suroviny

  • 150 g žitné mouky
  • 2 l vody
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g čerstvých hub, například hřiby nebo růžovky
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžička kmínu
  • Majoránka
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce kysané smetany (nepovinné)
  • 2 vajíčka (nepovinné)

Postup

  1. Do velkého hrnce si dáme vařit vodu.
  2. Mezitím si v misce připravíme kvásek z žitné mouky a trochy vody (z těch 2 litrů). Tento kvásek necháme chvilku odpočinout.
  3. Když je voda teplá, ale ještě nevře, vmícháme do ní připravený kvásek a necháme vařit na mírném ohni asi 20 minut.
  4. Během vaření kvásku očistíme a nakrájíme cibuli a česnek. Huby očistíme a nakrájíme na menší kousky.
  5. Na pánvi na sádle zpěníme cibuli dozlatova, přidáme houby a osmahneme. Nakonec přidáme i nakrájený česnek a kmín a krátce osmahneme.
  6. Tuto směs vmícháme do kvásku, který již prošel prvním varom. Přidáme majoránku, sůl a pepř a vaříme dalších 20-30 minut, dokud nejsou houby měkké.
  7. Pokud chcete, můžete kyselo zahustit rozklepnutými vajíčky, která rozšleháte a vlijete do polévky a necháte ztuhnout ve vývaru.
  8. Nakonec dochutíme polévku a můžeme přidat lžíci kysané smetany přímo do talíře při podávání.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *