25. 1. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte chutný a exotický recept na krevety? Pak si vyzkoušejte tento lahodný pokrm: Krevety v kokosovém lečo. Kombinace plnotučného kokosového mléka, pikantního leča a čerstvých krevet vás příjemně překvapí. Nejenže je toto jídlo zdravé díky bohatým vitamínům a minerálům, ale také se velmi rychle připravuje. V nabídce hlavních chodů si tak najde své místo i ve vaší kuchyni. Vyzkoušejte skvělé umístění těchto pochutin na večeři nebo oslavu a poskytněte svým hostům skvělý zážitek!
Suroviny:
- 500 g krevet
- 1 cibule
- 2 česnekové stroužky
- 1 červená paprika
- 200 g červené čočky
- 400 ml kokosového mléka
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvý koriandr na ozdobu
Postup:
- Krevety očistěte a zbavte je střeva.
- Cibuli, česnek a papriku nakrájejte na drobné kousky.
- V hrnci si rozehřejte olivový olej a osmažte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte nakrájenou papriku a vařte asi 5 minut, nebo dokud paprika změkne.
- Přidejte mletý kurkumu, koriandr a kmín a smažte asi 1 minutu, aby se koření uvolnilo v oleji.
- Přidejte čočku, kokosové mléko a přibližně 200 ml vody. Přiveďte k varu a pak snižte teplotu na střední a vařte 15-20 minut, nebo dokud se čočka uvaří.
- V posledních 5 minut vaření přidejte krevety a nechte je uvařit, dokud nezežlátnou a nezestoupí na dno hrnce.
- Ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Před podáváním ozdobte čerstvým nasekaným koriandrem.