5. 11. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Krémová zeleninová polévka je výborný a zdravý recept, který vám dodá dostatek vitamínů a minerálů. Tato polévka je připravena z čerstvé zeleniny, jako jsou mrkev, brokolice, květák a dýně, které se spolu s cibulí a česnekem smaží na olivovém oleji. Poté se přidá zeleninový vývar a vaří se, dokud zelenina není měkká. Nakonec se vše rozmixuje do krémové konzistence a dochutí se solí a pepřem. Tato lahodná a sýtá polévka je perfektní jako předkrm nebo jako lehký a vydatný oběd. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a pochutnejte si na chutné zeleninové polévce plné výživných látek.
Suroviny
- 500 g zeleniny (mrkev, celer, petržel, květák)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 30 g másla
- 1 l zeleninového vývaru
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
Postup
- Oloupejte a nakrájejte zeleninu, cibuli a česnek na menší kousky.
- V hrnci rozpuste máslo a osmažte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátne.
- Přidejte nakrájenou zeleninu a osmažte ji krátce spolu se cibulí a česnekem.
- Přidejte zeleninový vývar a vařte, dokud není zelenina měkká.
- Smetanu přidejte do polévky a nechte vařit ještě pár minut.
- Sezóníte solí a pepřem podle chuti.
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
- Servírujte teplou a ozdobte podle chuti například čerstvou natí.