25. 8. 2024
Autor: Jakub Hrdina
zdroj: Recepty 24/7
Připravte si lahodnou a výživnou krémovou polévku z červené čočky, která je skvělou volbou pro rychlý oběd či večeři. Tento recept je jednoduchý, rychlý a plný zdravých ingrediencí. Červená čočka je bohatá na bílkoviny a vlákninu, díky čemuž je tato polévka velmi sytá. Užijte si její hladkou texturu a bohatou chuť, která je umocněna přídavkem koření a bylinek. Recept je vhodný pro vegany a lze ho snadno připravit i v bezlepkové variantě. Dopřejte si tento skvost v kuchyni a začleňte krémovou polévku z červené čočky do svého jídelníčku již dnes!
Suroviny
- 1 šálek červené čočky
- 3 šálky zeleninového vývaru
- 1 malá cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/4 lžičky chilli prášku (volitelné)
- Sůl a pepř dle chuti
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- Několik lístků čerstvého koriandru pro ozdobení
Postup
- V hrnci na středně silném ohni rozehřejte olivový olej a osmahněte nakrájenou cibuli dokud nezměkne, asi 5 minut.
- Přidejte nasekaný česnek, koriandr, kmín, kurkumu a chilli prášek, vařte další 1 minutu, aby se uvolnily aromata.
- Přidejte červenou čočku a zeleninový vývar, zvýšte teplotu a přiveďte k varu. Po dosažení varu snižte teplotu a vařte, dokud čočka není měkká, asi 15 minut.
- Polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte trochu vody a dovařte.
- Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Polévku podávejte ozdobenou čerstvým koriandrem.