23. 12. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Krémová cibulová polévka je dokonalým způsobem, jak se zahřát a ukojit chuťové buňky. Tato lahodná polévka je připravena z lahodně karamelizovaných cibulí, povařených ve vývaru a smíchaných s přísadami, které dodávají dokonalou krémovou konzistenci. Svoji chuť si užijete zejména se svěží křupavou bagetou. Uvařte si tuto jedinečnou cibulovou polévku a potěšte svou rodinu nebo hosty neodolatelným jídlem.
Suroviny
- 4 středně velké cibule
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 750 ml vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř dle chuti
- chlebové krutony na ozdobu
Postup
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte cibuli. Smažte na středním ohni asi 10 minut, nebo dokud cibule nezměkne a lehce zezlátnou.
- Přidejte hladkou mouku a cukr do pánve se cibulí. Dobře promíchejte a nechte směs opéct asi 1-2 minuty, dokud se mouka nerozpustí a začne vonět.
- S postupným přidáváním vývaru za stálého míchání přiveďte směs cibule a mouky k varu. Povařte asi 10 minut, nebo dokud polévka nezhoustne.
- Přidejte smetanu ke šlehání a promíchejte. Vařte dalších pár minut, dokud se polévka zahřeje.
- Odstraňte polévku z ohně a dochuťte solí a pepřem dle chuti.
- Podávejte polévku s chlebovými krutony jako ozdobu.