30. 9. 2024
Autor: Ivana Černá
zdroj: Recepty 24/7
Objavte tradiční českou kuchyni s naším receptem na králíka na smetaně s tymiánem. Tento výtečný pokrm kombinuje jemné maso králíka s bohatou smetanovou omáčkou a aromatickým tymiánem, což vytváří nezapomenutelné gastronomické zážitky. Přinášíme vám jednoduchý postup, jak králíka na smetaně připravit krok za krokem, aby jste si mohli vychutnat tuto delikátní pochoutku přímo u vás doma. Ideální pro nedělní oběd nebo slavnostní večeře. Užijte si nové chutě s naším tradičním receptem!
Suroviny
- 1 králík, porcovaný na kusy
- 250 ml smetany na vaření
- 1 cibule, nakrájená na jemno
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvý tymián, nasekaný
- 100 ml bílého vína
- 200 ml vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
Postup
- Na velké pánvi na středně silném ohni rozehřejte olivový olej a máslo.
- Přidejte cibuli a česnek, osmažte dozlatova.
- Přidejte kusy králíka a osmažte je ze všech stran dozlatova.
- Osolené a opepřené kusy králíka pak zasypejte moukou a mírně opražte.
- Zalijte bílým vínem a nechte alkohol vyvařit.
- Přidejte vývar a tymián, přikryjte a dusit na mírném ohni asi 45 minut, dokud není maso měkké.
- Přidejte smetanu a vařte dalších 5-10 minut, dokud omáčka nezhoustne. Případně dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Serve hot.