14. 10. 2023
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Nechte se unést výraznou a exotickou chutí kořeněného dahl s jasmínovou rýží. Tento tradiční indický pokrm vás příjemně zahřeje a obnoví vaše smysly. S kombinací barevných a aromatických koření, jako je kurkuma, koriandr a kardamom, tento lahodný dahl nabídne nezapomenutelnou chuťovou paletu. Připravte si ho jednoduše doma a dopřejte si tu nejlepší indickou kuchyni ve svém vlastním prostředí. Nechte se inspirovat tímto receptem a překvapte své blízké skvělým jídlem plným exotických chutí.
Kořeněný dahl s jasmínovou rýží
Suroviny
- 250 g červeného čočkového loupání
- 1 cibule, nakrájená na drobné kostičky
- 2 stroužky česneku, rozmačkané
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
- 400 ml zeleninového vývaru
- 2 lžičky kari koření
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- 200 g jasmínové rýže
- Čerstvá koriandr na ozdobu (nepovinné)
Postup
- Dahl: V hrnci rozpálíme olivový olej a přidáme cibuli, česnek, papriku a mrkev. Smažíme, dokud se zelenina
nerozpustí. - Přidáme červenou čočku, kari koření, kmín, koriandr a kurkumu. Promícháme a necháme chvíli restovat.
- Přilijeme kokosové mléko a zeleninový vývar. Osolíme a opepříme podle chuti. Povaříme a poté povaříme na mírném
ohni asi 20-25 minut, dokud se čočka nezměkne. - Jasmínová rýže: Rýži důkladně propláchněte pod tekoucí vodou, dokud nebude voda čistá.
- Rýži vsypeme do hrnce a zalijeme 400 ml vody. Přivedeme k varu, zakryjeme a vaříme na mírném ohni asi 10-15
minut, dokud nebude rýže měkká a voda se vsákne. - Při podávání položte dahl na talíř a přidejte jasmínovou rýži. Podle chuti můžete posypat čerstvým koriandrem.