2. 2. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Kořeněná thajská polévka s kokosovým mlékem je lahodným a exotickým pokrmem plným chuti. Tato aromatická polévka kombinuje koření, čerstvé bylinky a kokosové mléko, které jí dodávají bohatou a krémovou texturu. Pestrá směs zeleniny, masa (nebo zeleninové alternativy) a rýže do polévky přidává zdravou a výživnou složku. Na stole se s touto thajskou pochoutkou určitě stanete skvělým hostitelem. Užijte si exotickou dovolenou pro chuťové pohárky přímo ve vaší kuchyni!
Suroviny
- 400 ml kokosového mléka
- 400 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce červené kari pasty
- 1 lžička kurkumy
- 2 cm kousky čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 2 stroužky česneku, nastrouhaného
- 2 lžičky rybí omáčky (nebo sojová omáčka pro vegetariány)
- 400 g rýže nudle
- 200 g čerstvých hub (např. žampiónů), nakrájených
- 200 g tofu, nakrájeného na kostky
- 1 červená paprika, nakrájená na kousky
- 1 mrkev, nastrouhaná
- 1 malá hlávková cibule, nakrájená na tenké plátky
- 2 lžíce čerstvého koriandru, nasekaného
- Šťáva z 1 limetky
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- V hrnci smíchejte kokosové mléko a zeleninový vývar. Přiveďte k varu.
- Přidejte červenou kari pastu, kurkumu, zázvor, česnek a rybí omáčku. Promíchejte a vařte 5 minut na středním ohni.
- Do vroucího vývaru přidejte rýžové nudle a vařte podle pokynů na obalu, dokud nejsou al dente. Odklopte odstředěné vodu a odložte stranou.
- V pánvi osmahněte houby, tofu, papriku a mrkev. Přidejte je do polévky a nechte vařit dalších 5 minut.
- Přidejte limetkovou šťávu a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Před podáváním ozdobte jídlo čerstvým koriandrem a tenkými plátky cibule.
- Hotovou polévku podávejte teplou. Můžete ji samostatně nebo s přílohou, například rýží.