19. 1. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na chutné a aromatické jídlo? Vyzkoušejte naši lahodnou Kořeněnou jehněčí kýtu! Tato tradiční a přitom originální receptura vám přinese nezapomenutelný zážitek. Kvalitní jehněčí maso je jednoduše a jemně ochuceno směsí pikantních koření, které dodávají jídlu příjemnou chuťovou paletu. Pečte maso v troubě, dokud nebude měkké a šťavnaté. Výsledný pokrm je bohatý na bílkoviny a výborně se hodí ke grilování nebo ke slavnostním příležitostem. Dopřejte si lahodnou kořeněnou jehněčí kýtu a okořeňte svůj jídelníček!
Suroviny
- 800 g jehněčí kýta
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na plátky
- 4 stroužky česneku, rozmačkané
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 500 ml jehněčího vývaru
Postup
- Očistěte jehněčí kýtu od případných blan a šlach.
- Na sporáku si připravte hlubší pánvičku a rozehřejte v ní olivový olej.
- Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji dozlatova.
- Přidejte rozmačkaný česnek a jemně promíchejte.
- Do mísy smíchejte mletý kmín, koriandr, římský kmín, sladkou papriku, sůl a pepř.
- Natřete jehněčí kýtu připravenou směsí koření ze všech stran.
- Přidejte jehněčí kýtu do pánvičky a opékejte ji z každé strany, dokud neztmavne.
- Přidejte jehněčí vývar do pánvičky.
- Poté, co vývar zavře, snižte teplotu a nechte jehněčí kýtu dusit po dobu přibližně 1,5-2 hodin, dokud nebude maso měkké a šťavnaté.
- Po uvaření nechte jehněčí kýtu chvilkově odpočinout a poté ji nakrájejte na plátky.
- Podávejte teplé s přílohou dle vlastního výběru.