26. 10. 2023
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Kořeněná bramborová polévka je lahodné jídlo, které zahřeje bříško v chladných dnech. Tato tradiční česká polévka je plná chuti a vůně koření, které zaujmou vaše chuťové pohárky. Hlavní ingrediencí jsou brambory, které jsou vařeny s cibulí, česnekem a různými kořenovými zeleninami, jako jsou mrkev, petržel a čekanka. Kombinace těchto ingrediencí vytváří bohatou a sytou polévku, která je dokonalou teplou předkrmovou volbou. Recept je jednoduchý a rychlý k přípravě, takže dávka chutné bramborové polévky je snadno dosažitelná. Nechte se unést tímto hřejivým jídlem a vychutnejte si výbornou kombinaci zeleniny a koření!
Suroviny
- 500 g brambor
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 petrželová kořenová
- 1 pastinák
- 2 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička majoránky
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Oloupejte a nakrájejte brambory na malé kostičky.
- Nakrájejte cibuli a česnek na drobné kousky.
- Oloupejte a nastrouhejte mrkev, petrželovou kořenovou a pastinák.
- V hrnci zahřejte olivový olej a osmažte na něm cibuli a česnek, dokud nezhnědnou.
- Přidejte nastrouhanou zeleninu a orestujte ji několik minut.
- Přisypte mletou papriku, kmín a majoránku a krátce promíchejte.
- Přidejte brambory a zalijte zeleninovým vývarem.
- Vše dobře promíchejte a nechte vařit na středním ohni, dokud brambory nezměknou.
- Při dochucování použijte sůl a pepř dle chuti.
- Hotovou polévku můžete dozdobit čerstvou petrželkou.