9. 2. 2024
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Kokosový zeleninový kari je lahodná vegetariánská alternativa plná exotických chutí a vůní. Tento recept spojuje čerstvé zeleninové ingredience se směsí koření a kokosovým mlékem, vytvářející bohatý a krémový kari. Vyzkoušejte tuto chutnou a zdravou večeři plnou rozmanitosti a přiwchejte si kousek tropického ráje do svého jídelníčku.
Suroviny:
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 střední cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- ½ lžičky mleté kurkumy
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého kardamomu
- ½ lžičky soli
- 400 ml kokosového mléka
- 300 g různých zeleninových surovin (např. mrkev, paprika, cuketa a hrášek), nakrájených na menší kousky
- čerstvý koriandr a limetka na ozdobu
Postup:
- Na sporáku rozehřejte olej ve velké pánvi. Přidejte nakrájenou cibuli, česnek a zázvor a obrážejte asi 5 minut, dokud se cibule nezezlátne.
- Přidejte koriandr, kmín, kurkumu, skořici, kardamom a sůl. Promíchejte a vařte další 2 minuty.
- Přidejte kokosové mléko a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte 10 minut, aby se přichutnaly ingredience.
- Přidejte nakrájenou zeleninu a vařte dalších 10-15 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Servírujte kokosový zeleninový kari s vařenou rýží nebo indickým chlebem (naan) a ozdobte koriandrem a šťávou z limetky podle chuti.