16. 8. 2024
Autor: Dana Novotná

zdroj: Recepty 24/7
Klasický český recept na oblíbené knedlo-zelo-vepřo, který zaručeně potěší vaše chuťové buňky. Pojďte si užít skvělou kombinaci káchlových knedlíků, dušeného zelí a voňavého vepřového masa. Jeden z nejlepších tradičních pokrmů české kuchyně, který si zamilujete!
Suroviny
- 500g vepřového masa
- 500g zelí
- 500g brambor
- 200g hladké mouky
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- kůže nebo lžíce sádla
Postup
- Nejdříve si připravíme těsto na knedlíky. Brambory uvaříme, oloupeme a přebereme.
- Brambory rozmačkáme do kaše a smícháme s moukou, vejcem, solí a pepřem. Těsto by mělo být husté a dobře formovatelné.
- Vytvoříme knedlíky a vaříme je ve vroucí osolené vodě až do chvíle, než vyplavou na hladinu.
- Mezitím si nakrájíme zelí na jemné proužky a osmahneme na pánvi s kůží nebo sádlem.
- Přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso a orestujeme ho dozlatova.
- Pokud je zapotřebí, podlijeme trochou vody a dusíme pod pokličkou, dokud maso není měkké a zelí změkne.
- S uvařenými knedlíky podáváme zelí s vepřovým masem a můžeme posypat nasekanou petrželkou či kroupou.