13. 10. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Knedlo-zelo vepřo je tradiční české jídlo, které se skládá ze sýrových knedlíků, dušeného zelí a vepřového masa. Tento recept je oblíbený pro svou chutnost a snadnou přípravu. Sýrové knedlíky jsou měkké a plné sytého sýra, který se skvěle doplňuje s kyselým zelím. Dušené vepřové maso pak přidává do jídla bohatou a sladkou chuť. Pokud hledáte tradiční český pokrm plný chutí, pak je knedlo-zelo vepřo jasnou volbou.
Suroviny
- 500 g brambor
- 250 g hrubé mouky
- 500 g vepřového masa
- 1 malá hlávka zelí
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- olej
- sůl
- pepř
- mletý kmín
Postup
- Nejprve si připravíme bramborové knedlíky. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a rozmačkáme do hladka.
- Přidáme mouku a promícháme, dokud nedostaneme těsto.
- Těsto vyválíme na pomoučené ploše a nakrájíme na menší kousky, které vytvarujeme do tvaru knedlíků.
- Knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě asi 15-20 minut, dokud nevyplavou na povrch.
- Mezitím si připravíme vepřové maso. Můžeme ho nakrájet na menší kousky nebo nechat celé.
- Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidáme maso a orestujeme z obou stran dozlatova.
- Přidáme na drobno nakrájené zelí a zalijeme trochou vody.
- Přikryjeme poklicí a dusíme 30-40 minut, případně podle potřeby přilijeme více vody.
- Knedlíky podáváme s vepřovým masem a zelím posypané mletým kmínem.