15. 12. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na tradiční české jídlo? Vyzkoušejte naší variantu knedlo-zelo-sekané! Tento chutný pokrm spojuje jemné domácí knedlíky s kyselým zelím a pikantním mletým masem. Naše receptura je snadná a výsledek vás jistě příjemně překvapí. Nezapomeňte si připravit dostatek času na přípravu této tradiční lahůdky a výsledek si pochutnejte s rodinou a přáteli. Náš recept na knedlo-zelo-sekanou se stane vaším novým oblíbeným jídlem!
Suroviny
- 400 g brambor
- 200 g mouky
- 1 vejce
- 500 g sekaného masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- 400 g zelí
- 200 ml vody
- 1 lžíce octa
- 1 lžička cukru
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Nejprve uvařte brambory ve slupce, nechte je vychladnout a poté je oloupejte a rozmačkejte na pyré.
- Do bramborového pyré přidejte mouku a vejce. Vypracujte hladké těsto, které rozdělte na menší části.
- Na pomoučeném vále vyválejte každou část těsta na placku tloušťky asi 1 cm. Placky rozdělte na menší čtverečky.
- V hrnci s osolenou vodou nechte knedlíčky vařit asi 10 minut, dokud nevyplavou na hladinu. Poté je vyjměte a nechte okapat.
- Mezitím si připravte sekanou. Cibuli a česnek nakrájejte na jemno a osmažte na oleji. Přidejte sekané maso a smažte, dokud není zcela propečené. Ochutnejte solí a pepřem.
- V dalším hrnci si připravte zelí. Na oleji osmahněte na drobno nakrájené zelí, zalijte vodou a přidejte ocet, cukr, sůl a pepř. Vařte pod pokličkou asi 15 minut, nebo dokud zelí změkne.
- Sekanou a zelí servírujte s vařenými knedlíčky. Můžete přidat také kysanou smetanu jako přílohu.