19. 10. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Skvělá tradiční česká klasika, knedlo-vepřo-zelo s švestkami je lahodné jídlo, které potěší každého gurmána. Naučte se, jak připravit tuto chutnou kombinaci kynutých knedlíků, šťavnatého vepřového masa, křupavého zelí a sladkých švestek a překvapte své blízké fantastickým pokrmem plným tradice a chutí. S naším receptem se vám určitě povede!
Suroviny
- 400g hladké mouky
- 400g brambor
- 500g vepřového masa
- 1 hlava zelí
- 200g švestek
- sůl
- pepř
- mouka na obalování
Postup
- Najednou uvaříme brambory a zelí ve slané vodě, dokud nezměknou.
- Na válku si připravíme těsto z rozmačkaných brambor, mouky a trochy soli, které zpracujeme a necháme odpočinout asi 15 minut.
- Ve větším hrnci osmahneme na kostičky nakrájené maso, přidáme nasekané zelí a na menší kostičky nakrájené švestky. Ochutíme solí a pepřem.
- Těsto rozválíme na plát tloušťky asi 2 cm, nakrájíme na čtverečky a do každého dejeme lžíci náplně. Lístky zabalíme a rukou vytvarujeme knedlíčky.
- V hrnci s vroucí osolenou vodou vaříme knedlíčky asi 15-20 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
- Knedlo-vepřo-zelo se švestkami podáváme teplé posypané strouhaným křupavým slaným pečivem.