31. 5. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Originální český recept na tradiční jídlo, které si zamilujete – knedlo-vepřo-zelo se špekovým omáčkou. Poctivě uválené knedlíky, šťavnaté vepřové maso a křupavě uvařené zelí podávané s lahodnou omáčkou z vybraných surovin. Nechte se unést chutěmi tradiční české kuchyně!
Suroviny
- 600g vepřového masa
- 500g brambor
- 200g zelí
- 100g špeku
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 300ml vývaru
- 100ml smetany ke šlehání
- kůra z 1 citronu
- sůl, pepř, majoránka
Postup
- Nařežeme vepřové maso na kostky a osmahneme na pánvi. Nakrájíme cibuli, česnek a zelí.
- Přidáme cibuli, česnek a zelí k masu a necháme chvíli restovat.
- Přidáme vývar a necháme dusit, dokud maso není měkké.
- V druhém hrnci uvaříme oloupané a nakrájené brambory do měkka. Rozmačkáme je na kaši a osolíme.
- Na pánvi osmahneme nakrájený špek a přidáme citronovou kůru. Smícháme s uvařenými brambory.
- Připravíme omáčku z vývaru, přidáme smetanu ke šlehání a dochutíme majoránkou, solí a pepřem.
- Na talíři podáváme knedlo-vepřo-zelo s omáčkou a nakrájeným špekem. Dobrou chuť!