13. 12. 2024
Autor: Ivana Černá
zdroj: Recepty 24/7
Objavte klasiku české kuchyně s naším receptem na knedlíky se zelím a masem. Naučte se, jak připravit nadýchané knedlíky s bohatou chutí a ideální texturou. V receptu najdete jak krok za krokem uvařit maso do měkka a zelí do dokonalé chuťové harmonie. Pro každého milovníka tradiční české kuchyně je tento recept nezbytností. Užijte si autentickou chuť domácích knedlíků plněných láskou a tradicí, které rozzáří každý rodinný oběd či sváteční stůl!
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 2 vejce
- 1 kg kysaného zelí
- 500 g vepřového masa (krkovice nebo plec)
- 1 cibule
- Sůl a pepř podle chuti
- Majoránka podle chuti
- 1 lžíce sádla
Postup
- Nejprve připravte těsto na knedlíky: v míse smíchejte hladkou mouku, mléko, droždí, cukr, sůl a vejce. Vypracujte hladké těsto, které necháte na teplém místě kynout asi 30 minut.
- Mezitím si připravte maso s kysaným zelím. Maso nakrájejte na kostky a opečte na sádle dozlatova. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte, dokud nezměkne.
- Přidejte k masu kysané zelí, osolte, opepřete a přidejte majoránku. Vše promíchejte a dusit zakryté na mírném ohni asi 30 minut.
- Po vykynutí těsta tvarujte knedlíky, které vložíte do vroucí osolené vody. Vařte asi 20 minut nebo dokud nevyplavou na povrch.
- Hotové knedlíky vyjměte, okapejte a podávejte s připraveným masem a zelím.