25. 7. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Vítejte u našeho článku o tradiční české specialitě – knedlíků se švestkovou omáčkou. Tato pokrmová kombinace je jednou z nejoblíbenějších a nejznámějších ve české kuchyni. Knedlíky jsou typické jedlé bochánky, které se podávají jako příloha k různým druhům masa či omáček. V tomto článku se zaměříme na variantu s švestkovou omáčkou, která je oblíbená pro svou sladkou chuť a kontrast mezi měkkými knedlíky a ovocnou omáčkou. Přečtěte si více o původu a přípravě této lahodné speciality a inspirujte se k její přípravě v domácí kuchyni.
Suroviny
- 500 g brambor
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 24 kousků švestek
- 100 g cukru
- špetka skořice
- 1 lžíce citronové šťávy
- 300 ml vody
Postup
- Nejprve si připravíme těsto na knedlíky. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme.
- Do misky přidáme nastrouhané brambory, mouku, vejce a sůl. Všechny ingredience důkladně promícháme a vytvoříme těsto.
- Těsto dáme na pomoučenou plochu a vyválíme válec. Válec rozřízneme na menší kousky a každý kousek rozválíme a do středu položíme švestku. Těsto kolem švestky pevně zabalíme a utvoříme knedlík.
- Knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě asi 10-15 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
- Zatímco se knedlíky vaří, připravíme švestkovou omáčku. Ve hrnci smícháme cukr se skořicí a zalijeme vodou. Přidáme švestky a vaříme asi 15 minut, nebo dokud nejsou švestky měkké.
- Před podáváním knedlíky osušíme a podáváme s teplou švestkovou omáčkou. Můžeme posypat moučkovým cukrem nebo přidat tvarohovou náplň.