25. 7. 2023
Autor: Dana Novotná
Knedlíky se švestkovou omáčkou
zdroj: Recepty 24/7

‍ Vítejte u našeho článku o tradiční české ‍specialitě – knedlíků se ​švestkovou omáčkou. Tato pokrmová kombinace ‍je ⁤jednou⁤ z nejoblíbenějších a nejznámějších ve⁣ české kuchyni. Knedlíky jsou typické jedlé ⁢bochánky, které se podávají jako příloha k ⁣různým druhům masa ⁤či omáček. V ⁢tomto ⁤článku se zaměříme na variantu s švestkovou omáčkou, která je‌ oblíbená ‌pro svou ‍sladkou chuť⁣ a kontrast mezi měkkými knedlíky a ovocnou ​omáčkou.​ Přečtěte si více o​ původu‌ a ⁢přípravě této lahodné speciality ⁢a inspirujte ‍se k její ⁢přípravě v‌ domácí kuchyni.‌

Suroviny

  • 500 g brambor
  • 200 g⁣ hladké⁣ mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 24 kousků‍ švestek
  • 100 g​ cukru
  • špetka skořice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 300 ml⁢ vody

Postup

  1. Nejprve si připravíme těsto⁢ na knedlíky. Brambory uvaříme ve slupce, ​oloupeme ⁤a nastrouháme.
  2. Do ⁢misky ⁢přidáme ​nastrouhané brambory, ⁣mouku, vejce a sůl. Všechny ingredience důkladně promícháme a vytvoříme těsto.
  3. Těsto dáme na pomoučenou plochu a vyválíme válec. Válec rozřízneme na menší kousky⁢ a každý kousek rozválíme a do ⁣středu položíme‌ švestku. Těsto kolem švestky pevně zabalíme a utvoříme knedlík.
  4. Knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě asi 10-15 ‌minut, dokud‌ nevyplavou na hladinu.
  5. Zatímco ​se knedlíky⁢ vaří,⁢ připravíme švestkovou omáčku. Ve hrnci smícháme cukr​ se skořicí a zalijeme vodou. Přidáme švestky a vaříme asi 15 minut, nebo dokud nejsou švestky měkké.
  6. Před podáváním knedlíky osušíme⁣ a podáváme s teplou švestkovou ​omáčkou. Můžeme⁢ posypat moučkovým​ cukrem⁢ nebo přidat tvarohovou náplň.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *