4. 2. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Tento recept na knedlíky s vepřovým zelím je skvělou volbou pro všechny milovníky tradiční české kuchyně. Podávané s bohatým vepřovým zelím, tyto měkké a nadýchané knedlíky jsou skvělým doplňkem k obědu nebo večeři. S naším jednoduchým návodem na přípravu můžete snadno vytvořit tuto lahodnou a sýtnou pochoutku. Snažíme se využít kvalitních surovin a postupu, abychom vám připravili nejlepší možnou verzi tohoto tradičního jídla. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte tento recept u sebe doma!
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 1 kostka droždí
- 2 lžíce cukru
- 300 g vepřového masa
- 1 hlávka zelí
- 1 cibule
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce mletého kmínu
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Nejprve si připravíme kvásek. Ve velké míse smícháme polovinu mouky, rozdrobené droždí, 1 lžíci cukru a mléko. Necháme kvásek 15 minut vykynout.
- Přidáme zbývající mouku, vajíčko a sůl. Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
- Mezitím si připravíme vepřové zelí. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a osmažíme do mírného zesklovatění.
- Přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso a dusíme ho do změknutí.
- Přidáme na tenké proužky nakrájené zelí, přidáme mletý kmín, sůl a pepř. Dusíme do změknutí zelí.
- Vykynuté těsto rozválíme na placku a nakrájíme na menší kousky, které utvarujeme do kulatých knedlíků.
- V hrnci s vařící osolenou vodou vaříme knedlíky do změknutí, asi 10-12 minut.
- Hotové knedlíky sce-díme a podáváme s vepřovým zelím.