25. 2. 2025
Autor: Dana Novotná

zdroj: Recepty 24/7
Klasický český recept na výborné knedlíky plněné švestkami a posypané mákem. Skvělá kombinace sladkého a slaného, která zaručeně potěší každého gurmána. Vyzkoušejte tento tradiční pokrm a nechte se unést chuťovými ráje. S receptem na knedlíky se švestkami a mákem zvládnete přípravu snadno a rychle.
Suroviny
- 500 g brambor
- 100 g hladké mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 500 g švestek
- 100 g mletého máku
- 100 g másla
- cukr a skořice podle chuti
Postup
- Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a rozmačkejte na kaši.
- Přidejte mouku, vejce a sůl a vypracujte hladké těsto.
- Těsto rozdělte na menší části a z každé vytvarujte váleček.
- Na válečky položte slané švestky a znovu zamoté do knedlíků.
- V hrnci s vroucí osolenou vodou uvařte knedlíky asi 20 minut.
- Mezitím si připravte mákovou náplň – smíchejte mletý mák s cukrem a skořicí.
- Na pánvi rozpusťte máslo a přidejte mák, promíchejte a nechte krátce provařit.
- Po uvaření knedlíků je podávejte se švestkami a zalijte máslovým mákem.