14. 2. 2024
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Chcete vytvořit lahodnou klasickou italskou lasagni? Naše receptura vám představuje krok za krokem, jak vytvořit tento ikonický italský pokrm. S camembertem, ricottou a masovou omáčkou navrstvenou mezi vrstvami čerstvého těsta, vás tato lasagne zaručeně okouzlí. Následujte náš jednoduchý recept a připravte si autentické chuťové zážitky přímo z Itálie.
Suroviny
- 400 g lasaně
- 500 g mletého masa (hovězí nebo vepřové)
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 400 g konzervovaných rajčat
- 400 g rajčatového pyré
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného bazalku
- 400 g ricotty
- 150 g parmazánu, nastrouhaného
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Do hrnce s osolenou vařící vodou dejte lasaně a vařte podle návodu na obalu, dokud nebudou al dente. Odceděte a opatrně je položte na utěrku nebo pečící papír, aby se nelepily k sobě.
- Ve velké pánvi zahřejte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek dozlatova.
- Přidejte mleté maso a smažte ho do doby, než změní barvu.
- Přidejte konzervovaná rajčata, rajčatové pyré, oregano, bazalku, sůl a pepř. Dobře promíchejte a nechte vařit na mírném ohni asi 15 minut.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- V malé míse smíchejte ricottu s polovinou parmazánu.
- Do zapékací mísy nalijte trochu rajčatové směsi a rozetřete ji po dně.
- Položte první vrstvu lasaní, poté na ni nanesete několik lžic rajčatové směsi a rozetřete ji po celé ploše.
- Pokryjte další vrstvou lasaní a nanesete směs z ricotty a parmazánu.
- Pokračujte v pokládání vrstev lasaní a rajčatové směsi, střídavě s vrstvami ricotty a parmazánu.
- Poslední vrstvu tvoří rajčatová směs a posypte parmazánem.
- Pokapat olivovým olejem.
- Pokryjte zapékací mísu alobalem a pečte v předehřáté troubě asi 35-40 minut, dokud lasaně nejsou hezky zlatavé a bublají.
- Nechte chvíli vychladnout a poté podávejte.