2. 8. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na klasickou bramboračku se zeleninou? Naše varianta je jednoduchá, chutná a zdravá. Využíváme čerstvé brambory, kořenovou zeleninu a dochucujeme ji bylinkami. Tato vydatná polévka je skvělá volba pro oběd nebo večeři. Připravte si ji doma a lahodně se pochutnejte s celou rodinou. Užijte si výživný a chutný pokrm!
Suroviny
- 500 g brambor
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 petrželový kořen
- 200 g brokolice
- 150 g hrášku
- 2 lžíce oleje
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání (optionálně)
- Soľ, pepř, majoránka, kmín
Postup
- Brambory, cibuli, mrkev a petrželový kořen oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- Brokolici rozdělte na růžičky.
- V hrnci si rozehřejte olej a osmahněte cibuli do zlatova.
- Přidejte brambory, mrkev a petrželový kořen a restujte je asi 5 minut, občas promíchávejte.
- Přilijte zeleninový vývar a přidejte brokolici a hrášek.
- Pokud máte rádi hladši texturu polévky, můžete část zeleniny vyndat a spařit ji ve vroucí vodě a poté rozmixovat a přidat zpět do hrnce.
- Počkejte, až se brambory a zelenina uvaří (asi 20-30 minut).
- Přidejte smetanu ke šlehání (optional) a dochuťte solí, pepřem, majoránkou a kmínem podle chuti.
- Podávejte teplou s čerstvě nasekanou petrželkou a křutony.