30. 1. 2025
Autor: Michal Němeček
Kimči z čerstvého zelí
zdroj: Recepty 24/7

Objevte chuť tradiční korejské kuchyně s naším snadným receptem na kimči z čerstvého zelí! Kimči, bohaté na probiotika a vitamíny, je dokonalým doplněkem vaší stravy. V našem receptu se dozvíte, jak si připravit kimči s čerstvým zelím a dalšími běžně dostupnými ingrediencemi. Vyzkoušejte tento kvašený pokrm, který zlepšuje trávení a posiluje imunitní systém. Přidejte pikantní twist do vašeho jídelníčku díky jedinečné kombinaci chuti a zdraví!

Suroviny

  • 1 středně velká hlávka čerstvého zelí
  • 1/4 šálku mořské soli
  • 4 šálky vody
  • 2 lžíce česnekové pasty
  • 2 lžíce zázvorové pasty
  • 1 lžíce cukru
  • 3 lžíce rybí omáčky nebo sojové omáčky
  • 5 lžic chilli vloček, podle chuti
  • 1 nakrájená ředkev (optional)
  • 1 svazek jarních cibulek, nakrájených na kousky

Postup

  1. Zelí nakrájejte na čtvrtiny a zbavte tuhého košťálu. Poté nakrájejte na menší kousky.
  2. Zelí vložte do velké mísy a posypte solí. Přidejte vodu tak, aby zakryla zelí. Nechte zelí stát asi 2 hodiny, pravidelně ho promíchejte.
  3. Zatímco zelí odpočívá, připravte pastu. Ve střední míse smíchejte česnekovou pastu, zázvorovou pastu, cukr, rybí omáčku (nebo sojovou omáčku) a chilli vločky.
  4. Odlijte zelí, důkladně ho opláchněte v čisté vodě a nechte odkapat.
  5. Zelí smíchejte s pastou, dobře promíchejte, aby bylo zelí rovnoměrně pokryté. Přidat můžete i ředkvičky a jarní cibulku.
  6. Kimči nandejte do čisté skleněné nádoby a pevně uzavřete. Nechte kimči fermentovat na pokojové teplotě po dobu 1-5 dní, podle toho, jak kyselé kimči preferujete.
  7. Kimči skladujte v chladničce, kde může zrát dalších několik týdnů. Chuť se bude postupně vyvíjet a prohlubovat.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *