30. 1. 2025
Autor: Michal Němeček
zdroj: Recepty 24/7
Objevte chuť tradiční korejské kuchyně s naším snadným receptem na kimči z čerstvého zelí! Kimči, bohaté na probiotika a vitamíny, je dokonalým doplněkem vaší stravy. V našem receptu se dozvíte, jak si připravit kimči s čerstvým zelím a dalšími běžně dostupnými ingrediencemi. Vyzkoušejte tento kvašený pokrm, který zlepšuje trávení a posiluje imunitní systém. Přidejte pikantní twist do vašeho jídelníčku díky jedinečné kombinaci chuti a zdraví!
Suroviny
- 1 středně velká hlávka čerstvého zelí
- 1/4 šálku mořské soli
- 4 šálky vody
- 2 lžíce česnekové pasty
- 2 lžíce zázvorové pasty
- 1 lžíce cukru
- 3 lžíce rybí omáčky nebo sojové omáčky
- 5 lžic chilli vloček, podle chuti
- 1 nakrájená ředkev (optional)
- 1 svazek jarních cibulek, nakrájených na kousky
Postup
- Zelí nakrájejte na čtvrtiny a zbavte tuhého košťálu. Poté nakrájejte na menší kousky.
- Zelí vložte do velké mísy a posypte solí. Přidejte vodu tak, aby zakryla zelí. Nechte zelí stát asi 2 hodiny, pravidelně ho promíchejte.
- Zatímco zelí odpočívá, připravte pastu. Ve střední míse smíchejte česnekovou pastu, zázvorovou pastu, cukr, rybí omáčku (nebo sojovou omáčku) a chilli vločky.
- Odlijte zelí, důkladně ho opláchněte v čisté vodě a nechte odkapat.
- Zelí smíchejte s pastou, dobře promíchejte, aby bylo zelí rovnoměrně pokryté. Přidat můžete i ředkvičky a jarní cibulku.
- Kimči nandejte do čisté skleněné nádoby a pevně uzavřete. Nechte kimči fermentovat na pokojové teplotě po dobu 1-5 dní, podle toho, jak kyselé kimči preferujete.
- Kimči skladujte v chladničce, kde může zrát dalších několik týdnů. Chuť se bude postupně vyvíjet a prohlubovat.