24. 8. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Kimči je tradiční korejský kvašený pokrm plný chuti a prospěšných bakterií pro trávení. Naučte se, jak připravit domácí kimči s naším receptem a zkuste si okořenit svou kuchyň korejskými lahůdkami. S kimči si určitě užijete nezapomenutelnou chuťovou jízdu!
Suroviny:
- 1 hlávka zelí (např. čínské zelí)
- 100 g ředkviček
- 1 mrkev
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce soli
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce papriky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce rybí pasty (facultative)
- 1 lžíce krevetové pasty (facultative)
Postup:
- Na začátku si připravte zelný vývar, který pomocí soli necháte zakysnout alespoň 6 hodin.
- Dalším krokem je důkladné omytí a nakrájení zelí, ředkviček a mrkve na tenké proužky.
- Stroužky česneku rozmačkejte a smíchejte s cukrem, paprikou, rybí omáčkou, rybí pastou a krevetovou pastou.
- Poté všechny ingredience smíchejte spolu a dobře promíchejte tak, aby se ochucení rovnoměrně rozložilo.
- Přesuněte směs do skleněné nádoby, pořádě stlačujte vidličkou, aby se kyseliny mohly tvořit dovnitř a neschladly pokrm.
- Nechte Kimči fermentovat 2-3 dny při pokojové teplotě a poté uložte do chladničky.