23. 3. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Kimchi je tradiční korejská pochoutka plná pikantních chutí a probiotik, které prospívají trávení. Naučte se připravit si domácí kimchi a pochlubte se nejen svými vařečními dovednostmi, ale i zdravým jídlem plným chuti. S tímto receptem na tradiční pikantní zelí už nebudete muset chodit do korejské restaurace. Bon appétit!
Suroviny
- 1 hlávka čínského zelí
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce soli
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 1 lžíce mleté čili papričky
Postup
- Na začátku si připravíme zelí, které omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kusy.
- Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky, cibuli nakrájíme na půlkolečka a česnek prolisujeme.
- V míse smícháme zelí, mrkev, cibuli a česnek a přidáme sůl, cukr, papriku, rybí omáčku, zázvor a čili papričku. Vše důkladně promícháme.
- Poté necháme směs odpočívat přibližně hodinu, aby se zelí změkčilo a koření prolnulo do zelí.
- Pak směs nasypeme do skleněné nádoby s víkem a necháme fermentovat při pokojové teplotě alespoň 2 dny, ideálně však týden.
- Hotové kimchi můžeme skladovat v lednici a konzumovat jako přílohu k různým pokrmům.