21. 8. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Objavte lahodný recept na tradiční korejský kimchi, kvašené zelí plné chutí a probiotik. Naučte se, jak připravit domácí kimchi a okořenit své jídlo s jemně pikantními a osvěžujícími chutěmi Koreje.
Suroviny
- 1 hlávka zelí (cca 1,5 kg)
- 4 lžíce soli
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce mleté papriky
- 4 stroužky česneku
- 1 kousek zázvoru (cca 5 cm)
- 3 stonky cibule
- 2 mrkve
- 1 řapíkaté celerové
- 1 jablko
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce krevetové pasty (volitelné)
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce vody
Postup
- Nařežeme zelí na menší kusy, posypeme solí a necháme asi 2 hodiny odstát, aby pustilo šťávu.
- Opláchneme zelí pod tekoucí vodou, aby bylo méně slané.
- Nastrouháme mrkev, celer, jablko a nakrájíme cibuli, česnek a zázvor na drobné kousky.
- Smícháme zelí s nasekanou zeleninou, cukrem, mletou paprikou, rybí omáčkou, krevetovou pastou, sójovou omáčkou, octem a vodou.
- Vše důkladně promícháme a ucpeme do skleněné nádoby.
- Necháme fermentovat při pokojové teplotě nejméně 3 dny, ideálně však týden.
- Hotové kimchi můžeme skladovat v lednici až měsíc.