19. 2. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte připravit tradiční korejské kimchi doma! Tento kvašený zelí je plný chutí a prospěšných probiotik, které podporují zdravou střevní mikroflóru. S naším receptem na kimchi si můžete vychutnat autentickou asijskou chuť v pohodlí vaší domácnosti. Získejte naše tipy a triky pro dokonalé kimchi a vytvořte si lahodnou přílohu nebo ingredienci do svých pokrmů!
Suroviny:
- 1 hlávka zelí (např. čínské zelí)
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 půlka šalotky
- 1 jablko
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce krevetové pasty
- 1 lžička mleté chilli
Postup:
- Na začátku si připravíme nakládací nádobu, ve které bude kimchi kvasit. Dno nádoby omyjeme a sterilizujeme vroucí vodou.
- Zelí nakrájíme na menší kusy a zalijeme vroucí vodou. Necháme cca 30 minut odležet, poté scedíme.
- Mrkev oloupeme a nakrájíme na nudličky. Cibuli, česnek, šalotku a jablko oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
- V míse smícháme zelí, mrkev, cibuli, česnek, šalotku a jablko. Přidáme sůl, cukr, rybí omáčku, krevetovou pastu a mleté chilli.
- Dobře promícháme, aby se všechny suroviny spojily. Směs přendáme do připravené nádoby a pevně utlačíme.
- Nádobu zakryjeme a necháme kimchi fermentovat při pokojové teplotě minimálně 48 hodin. Po té dobu ho několikrát denně promícháme.
- Po 48 hodinách můžeme kimchi jíst, nebo ho dát do chladničky, kde se dále může kvasit a zraje.